Cureaua de distributie. Ce rol are, cand o inlocuim ?

distributie1

Motoarele de pe automobile sunt in cvasimajoritatea lor motoare cu ardere interna, avand drept sursa energetica benzina sau motorina. Procesul de ardere al benzinei/motorinei in cilindri si de transformare a energiei calorice obtinute prin ardere in energie cinetica se face in 4 timpi: admisia, compresia, destinderea si evacuarea. Realizarea acestor faze se realizeaza prin inchiderea/deschiderea supapelor de admisie si evacuare ale cilindrilor in momente bine calculate avand ca element de actionare de baza, arborele cu came. Miscarea arborelui cu came este sincronizata cu cea a arborelui motor (arbore cotit) prin intermediul unei curele dintate sau a unui lant astfel incat sa nu aiba loc lovirea supapelor de catre piston iar inchiderea/deschiderea acestora sa se faca in conformitate cu parametrii unei diagrame de distributie specifica motorului respectiv.

Circuitul cinematic al unei curele de distributie cuprinde rotile dintate de pe arborele cu came si arborele cotit, role de intindere si role de ghidare, iar la unele motoare si arborele de echilibrare, pompa de injectie,pompa de ulei.

Cureaua de distributie se poate rupe din urmatoarele cauze: cedarea materialului curelei ca urmare a uzurii si procesului de imbatranire, griparea unei role, blocarea pompei de apa (la cele care fac parte din lantul cinematic al curelei de distributie), uzura pinioanelor, etc.

Efectele ruperei unei curele de distributie in special la motoarele cu 4 sau mai mult supape pe cilindru sunt foarte grave ducand la indoirea supapelor, afectarea chiulasei, pistoanelor, bielelor.

Costul inlocuirii curelei de ditributie reprezinta doar 5-10 % din costul reparatiei motorului in caz de rupere a curelei de distributie. De aici rezulta importanta inlocuirii curelei de distributie la intervalele recomandate de fabricant sau chiar mai devreme in functie de conditiile de exploatare a masinii. Fabricantii recomanda inlocuirea curelelor de distributie la intervale cuprinse intre 60000 si 150000 km.

Operatia de inlocuire a curelei de distributie trebuie facuta cu maximum de atentie pentru ca trebuiesc respectate o serie de reguli foarte stricte la montaj.

 

distributie2.jpg distributie4 distributie3.jpg