Schimbarea uleiului si a filtrului este cea mai frecventa si cea mai necesara operatie de intretinere a motorului pentru ca are o contributie esentiala la marirea duratei de functionare a acestuia.
Importanta uleiului de motor este data de functiile multiple ale acestuia:

  • ungerea pieselor aflate in miscare;
  • racirea pieselor motorului (in special a pistoanelor);
  • curatirea pieselor lubrefiate pe care se depun reziduuri in urma proceselor de ardere a combustibilului (exemplu cel mai elocvent: cilindrii motorului);
  • protectia impotriva coroziunii.

Ce ulei de motor este recomandat pentru masina dumneavoastra ?

Puteti folosi unul dintre uleiurile marilor producatori. Pe site-urile acestora puteti gasi aplicatii care va indica exact tipul de ulei care este omologat pantru masina dumneavoastra. Mai jos gasiti link-urile:

ulei

 

Filtrul de ulei are rolul de a proteja motorul de intruziuni si a preveni uzura prematura. Filtrul de ulei retine sedimentele solide, cum ar fi particulele de praf, carbon și metal. Neschimbat la timp, exista riscul ca acesta sa se infunde, situatie in care se va deschide o supapa de scurtcircuitare si uleiul va fi trimis catre piesele motorului fara a mai fi filtrat ceea ce poate genera uzura sau chiar deteriorarea motorului.
Este foarte importanta calitatea filtrului de ulei. Intre filtrele diferintilor fabricanti sunt diferente foarte mari ale capacitatii de filtrare si a cantitatii de impuritati pe care o pot retine. De aceea va recomandam sa folositi filtre originale sau de marci recunoscute ca BOSCH, MANN, etc